Δάκτυλος της “σκανδάλης” – Εκτινασσόμενος δάκτυλος (Trigger finger)

10 Μαΐου, 2022

Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος είναι μια παθολογική κατάσταση που περιορίζει την κινητικότητα στο δάκτυλο. Όταν προσπαθείς να ανοίξεις το δάκτυλό σου από θέση κάμψης μπλοκάρει ή κλειδώνει πριν την πλήρη έκτασή του. Είναι μια κατάσταση που προσβάλει τους τένοντες των δακτύλων και του αντίχειρα.
 Οι τένοντες που προσβάλλονται στην συγκεκριμένη πάθηση είναι οι καμπτήρες των δακτύλων κατά την πορεία τους μέσα σε ένα σωλήνα (τενόντιο έλυτρο), το οποίο μπορεί να ερεθιστεί και να προσβληθεί και αυτό. Όσο προχωράει ο ερεθισμός του τένοντα αυτός σιγά σιγά παχαίνει και δημιουργεί κάποιους φλεγμονώδεις κόμπους.
 Όπως ο τένοντας γλιστράει μέσα στον τενόντιο αυτό σωλήνα (έλυτρο), βρίσκουν στο χείλος του ελύτρου οι πεπαχυμένοι κόμποι και το δάχτυλο πονάει, μπλοκάρει, δυσκολεύεται να έρθει σε πλήρη έκταση και ορισμένες φορές κλειδώνει σε θέση κάμψης.

Η αιτία που το προκαλεί είναι συνήθως άγνωστη. Είναι όμως κάποιες καταστάσεις με τις όποιες εμπειρικά το έχουμε συνδυάσει. Προσβάλει κυρίως γυναίκες παρά άντρες 40-60 ετών, άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και ρευματοειδή αρθρίτιδα, όπως επίσης και σε άτομα που δουλεύουν αρκετά με τα χέρια (χειρωνάκτες).

Τα συμπτώματα είναι πόνος, πρήξιμο και πολλές φορές ένας κόμπος στο χείλος της παλάμης. Την διάγνωση του προβλήματος την κάνει ειδικός Ορθοπαιδικός Χειρούργος κυρίως με την κλινική εξέταση, χωρίς να χρειάζεται κάποιο άλλο διαγνωστικό τεστ όπως ακτινογραφίες.

Η θεραπεία είναι κατά κανόνα χειρουργική σε περιπτώσεις τελικού σταδίου που το δάκτυλο κλειδώνει μέσα στην παλάμη. Η επέμβαση είναι σχετικά απλή και γίνεται με τοπική αναισθησία. Δεν διαρκεί δε συνολικά με την προετοιμασία περισσότερο από 20 λεπτά. 
Σε περίπτωση που τα συμπτώματα είναι ελαφριάς μορφής και πρώιμου σταδίου η ξεκούραση, τα αντιφλεγμονώδη και ίσως κάποιες εγχύσεις κορτιζόνης τοπικά να επιφέρουν βελτίωση.
Στους περισσότερους ανθρώπους που επιλέγουν την χειρουργική θεραπεία, η πλήρης ύφεση των ενοχλητικών συμπτωμάτων είναι άμεση μετεγχειρητικά.