Οστεοαρθρίτιδα του γόνατος

10 Φεβρουαρίου, 2021

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μία χρόνια εκφυλιστική πάθηση των αρθρώσεων των άνω και κάτω άκρων αλλά και της σπονδυλικής στήλης. Η οστεοαρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από τη φθορά του αρθρικού χόνδρου, του τμήματος δηλαδή του οστού που βρίσκεται μέσα στην άρθρωση και βοηθάει στην ομαλή κίνηση των οστών και την απορρόφηση των φορτίων, αλλά και από τη δημιουργία οστικών προεξοχών στα όρια των αρθρικών επιφανειών που λέγονται οστεόφυτα.
 Η άρθρωση του γόνατος προσβάλλεται πολύ συχνά (δεύτερη πιο συχνή εντόπιση μετά την σπονδυλική στήλη) λόγω των φορτίων τα οποία δέχεται καθημερινά.

Παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση της οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο είναι η παχυσαρκία, η κληρονομικότητα, τραυματισμοί στο γόνατο, συνδεσμικές βλάβες ή βλάβες στους μηνίσκους του γόνατος, ρευματικά νοσήματα καθώς και η καταπόνηση του όπως συμβαίνει σε ορισμένες ομάδες επαγγελμάτων και αθλητών.
 Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος είναι μία επιδεινούμενη πάθηση που εξελίσσεται με την πάροδο των ετών. Στα αρχικά στάδια εκδηλώνεται με πόνο κυρίως μετά από έντονη δραστηριότητα, όσο όμως εξελίσσεται η πάθηση, ο πόνος εμφανίζεται στις καθημερινές δραστηριότητες αλλά και κατά την ανάπαυση ή τον ύπνο. Άλλα συμπτώματα είναι η δυσκαμψία της άρθρωσης, ο κριγμός, το οίδημα και τελικά η παραμόρφωση της άρθρωσης.

Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση και τις απλές ακτινογραφίες.

Στα συντηρητικά μέσα αντιμετώπισης σημαντικό ρόλο παίζει η απώλεια βάρους και η τροποποίηση των δραστηριοτήτων (όπως αποφυγή γονατίσματος, ανόδου-καθόδου σκάλας κ.α ). Η ενδυνάμωση των μυικών ομάδων του γόνατος, η φυσιοθεραπεία και η λήψη φαρμακευτικής αγωγής (παυσίπονα, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα) συμβάλλουν στη μείωση του οιδήματος και του πόνου και στη βελτίωση της κινητικότητας της άρθρωσης. Εφαρμόζονται επίσης ενδαρθρικές εγχύσεις φαρμάκων όπως υαλουρονικού νατρίου και χονδροϊτίνης αλλά και κορτικοστεροειδών με ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ακόμα η αρθροσκοπική έκπλυση της άρθρωσης σε συνδυασμό με την αφαίρεση των κατεστραμμένων τμημάτων των μηνίσκων και τον καθαρισμό των χόνδρινων βλαβών σε αρχικά στάδια οστεοαρθρίτιδας, μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα και να καθυστερήσει την ανάγκη για μεγαλύτερη χειρουργική επέμβαση.

Σε προχωρημένες μορφές αρθρίτιδας που η συντηρητική αντιμετώπιση δεν έχει αποτελέσματα, έχει ένδειξη η ολική αρθροπλαστική του γόνατος. Η αντικατάσταση δηλαδή των κατεστραμμένων από την οστεοαρθρίτιδα αρθρώσεων, με τεχνητές.
 Με τις σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές και την εξέλιξη στα υλικά που χρησιμοποιούνται, η ολική αρθροπλαστική του γόνατος όταν εφαρμόζεται στις σωστές ενδείξεις και από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό, είναι πλέον μία ασφαλής και δοκιμασμένη χειρουργική επέμβαση με θεαματικά αποτελέσματα.