Nέες μέθοδοι ελάχιστης επεμβατικότητας

9 Μαΐου, 2022

Σε όλους τους τομείς της χειρουργικής σήμερα, ολοένα και περισσότερες επεμβάσεις γίνονται με τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας. Η σύγχρονη τεχνογνωσία σε συνδυασμό με την υψηλή κατάρτιση και τη χειρουργική εμπειρία «ανοίγουν» μια νέα εποχή στην άμεση, γρήγορη και ασφαλή αποκατάσταση του ασθενούς.

Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια εκφυλιστική πάθηση που χαρακτηρίζεται από τη φθορά του αρθρικού χόνδρου, πόνο που επιδεινώνεται, καθώς εξελίσσεται η νόσος και δυσκαμψία της άρθρωσης.

Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση και τις απλές ακτινογραφίες συνήθως. Σε σπάνιες περιπτώσεις χρειάζεται μαγνητική τομογραφία. Όταν η συντηρητική αγωγή που περιλαμβάνει φυσικοθεραπείες, απώλεια βάρους, λήψη φαρμακευτικής αγωγής, ενδαρθρικές εγχύσεις, δεν έχει αποτέλεσμα τότε έχει ένδειξη η ολική αρθροπλαστική.

Ολική αρθροπλαστική

Οι συχνότερα προσβαλλόμενες αρθρώσεις είναι αυτές του ισχίου και του γόνατος. Η επαναστατική εξέλιξη στον τομέα της επανορθωτικής χειρουργικής ενηλίκων φέρει τον ασθενή στην πλεονεκτική θέση να απολαμβάνει τα οφέλη μιας καθοδηγούμενης ψηφιακά ολικής αρθροπλαστικής ή μιας εξατομικευμένης αρθροπλαστικής, σε συνδυασμό με ελάχιστα παρεμβατικές τεχνικές.

Η ολική αρθροπλαστική του γόνατος καθοδηγούμενη ηλεκτρονικά από υπολογιστή επιφέρει ακρίβεια και συνέπεια στην τοποθέτηση των προθέσεων. Οι ασθενείς στην πλειοψηφία τους παίρνουν εξιτήριο τρία 24ωρα μετά την επέμβαση, ακολουθώντας εντατικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας από την πρώτη κιόλας ημέρα.

Στην ολική αρθροπλαστική του ισχίου η πλειονότητα των ασθενών παίρνει εξιτήριο σε δύο 24ωρα και είναι σε θέση να βαδίσει λίγες μόνο ώρες μετά την επέμβαση.

Μεγίστης σημασίας για τον ασθενή και το οικείο περιβάλλον του αποτελεί το γεγονός πως τα εξελιγμένα προθετικά υλικά, οι προηγμένες μικρής επεμβατικότητας ατραυματικές μέθοδοι και τα νέας γενιάς φαρμακευτικά όπλα επιφέρουν σημαντικά διεγχειρητικά και μετεγχειρητικά πλεονεκτήματα.

Συγκεκριμένα:

  • Μικρές χειρουργικές τομές, μικρότερος τραυματισμός των ιστών
  • Μείωση της αιμορραγίας γεγονός που ελαχιστοποιεί την ανάγκη μετεγχειρητικής μετάγγισης
  • Μείωση του χειρουργικού χρόνου
  • Μείωση του χρόνου νοσηλείας (2-3 ημέρες)
  • Άμεση φόρτιση και κινητοποίηση
  • Ελαχιστοποίηση της πιθανότητας εξαρθρημάτων ή αστοχίας υλικού
  • Σημαντική μείωση του χρόνου αποκατάστασης
  • Ταχύτερη επαναφορά του ασθενούς στις καθημερινές δραστηριότητες