Ορθοπεδική στην εποχή COVID-19
11 Μαρτίου 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την ασθένεια από τον νέο ιόCOVID-19, ως παγκόσμια πανδημία. Οι επιδημίες πόσο μάλλον οι πανδημίες, είναι σαν τα ποτάμια. Αλλοιώνουν τους τόπους από τους οποίους περνούν: επηρεάζουν την οικονομία, δοκιμάζουν την κοινωνική συνοχή, αφήνουν αποτυπώματα σωματικά και ψυχικά.
Η ιατρική κοινότητα στον ιδιωτικό τομέα δεν έμεινε ανεπηρέαστη. Προσπαθήσαμε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας να δώσουμε λύσεις και να θέσουμε διαγνώσεις (τηλεϊατρική) καταργώντας τη βασική ιατρική εξέταση που είναι η κλινική εξέταση και εικόνα του ασθενούς. Ακόμα και προγραμματισμένες επεμβάσεις οι οποίες θα διευκόλυναν τη ζωή τους αναβλήθηκαν. Ο νέος κορωνοϊός δε μας έφερε μόνο σε επαφή με την αποτρόπαιη εικόνα του ασυντρόφευτου θανάτου, αλλά και με έναν ολόκληρο κόσμο (αυτόν της ιατρικής κοινότητας) που έσπευσε στην πρώτη γραμμή, με έγνοια, με συναίσθηση, με απίστευτη γενναιότητα, με υπέρβαση ακόμα και του ενστίκτου επιβίωσης, να κάνει το αδύνατο δυνατό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Νοσημάτων η Ελλάδα βρίσκεται σημαντικά κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο (13 θάνατοι από κορωνοϊό ανά εκατομμύριο πληθυσμού) με μόλις 9 θανάτους ανά εκατομμύριο και σημαντικά πιο χαμηλά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το να βρεθούμε στην “κορυφή” ενίοτε δεν είναι δύσκολο, το να μείνουμε όμως είναι. Οι ημέρες που θα ακολουθήσουν σίγουρα θα μας διαμορφώσουν ως κοινωνία, κοινωνία που σέβεται τον αγώνα που έχει δοθεί από όλες τις πλευρές. Και ιδανικά, θα αποδείξουμε ότι όσο κι αν τελείως ανθρώπινα γαντζωνόμαστε από τη στατιστική για να παρηγορήσουμε το φόβο μας, η αλήθεια είναι ότι δεν περισσεύει κάνεις.
Η Αμερικανίδα ανθρωπολόγος Μάργκαρετ Μιντ ρωτήθηκε κάποτε ποιο ήταν το πρώτο σημάδι πολιτισμού σε μια κουλτούρα. Η απάντησή της μη αναμενόμενη. Αναφέρθηκε σε ένα μηριαίο οστούν 15.000 ετών. Ένα οστό που είχε κάταγμα (σπάσει) κι έπειτα είχε πωρωθεί (θεραπευθεί). Στο ζωικό βασίλειο, επισήμανε, όταν σπας το πόδι σου πεθαίνεις. Δεν μπορείς να προστατευθείς από τον κίνδυνο, ούτε να τραφείς, γίνεσαι απλά βορά στα θηρία που καραδοκούν. Κανένα ζώο δεν μπορεί να επιβιώσει με σπασμένο πόδι. Ένα μηριαίο οστούν που έχει θεραπευθεί λοιπόν, είναι η απόδειξη πως κάποιος φρόντισε εκείνον που τραυματίστηκε και τον βοήθησε να αναρρώσει. Επομένως, το σημείο στο οποίο αρχίζει ο πολιτισμός είναι η βοήθεια σε κάποιον που έχει ανάγκη. Η αναβίωση ενόςπολιτισμού φροντίδας για τον συνάνθρωπο.
Η επόμενη ημέρα είναι ΕΔΩ. Όταν οι συνθήκες αλλάζουν, είναι ζωτικής σημασίας να προσαρμοζόμαστε έγκαιρα. Η ορθοπεδική μας ομάδα αρωγός στην προσπάθεια της επιστημονικής κοινότητας προετοιμασμένη και συμμορφούμενη στις διεθνείς οδηγίες σπεύδει να δέσει το «μηριαίο οστούν». Η εξειδίκευσή μας και η εμπειρία μας στην ταχεία διακίνηση των ασθενών καθίσταται αναγκαία προς αποφυγήν διασποράς του νέου ιού.
Συντηρητικές αλλά και χειρουργικές θεραπείες ορθοπεδικών παθήσεων, τραυματισμών και αθλητικών κακώσεων πρέπει να πραγματοποιούνται με τη λιγότερο δυνατή νοσηλεία στην κλινική αξιοποιώντας όλες τις μεθόδους ελάχιστης επεμβατικότητας.
Μείζονες ορθοπεδικές επεμβάσεις όπως οι ολικές αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατος (εξατομικευμένες, υποβοηθούμενες με υπολογιστή) χρήζουν νοσηλείας από 24 έως 48 ώρες.
Αρθροσκοπικές επεμβάσεις με νοσηλεία λίγων ωρών. Πλήθος επεμβάσεων με τοπική αναισθησία όπως το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, το σύνδρομο DeQuervain, ο εκτινασσόμενος δάκτυλος, οι αφαιρέσεις των γαγγλιακών κύστεων κ.α. με συνολική παραμονή στην κλινική 2 ωρών. Αντιμετώπιση καταγμάτων, εξαρθρημάτων, ρήξεων και διατομής τενόντων και συνδέσμων με μέγιστη νοσηλεία 2 ημερών. Βιολογικές θεραπείες με αυτόλογους παράγοντες, κολλαγόνο, βλαστοκύτταρα, PRP, υαλουρονικό οξύ που ενίεται στην πάσχουσα περιοχή συνολικής διαρκείας 30 λεπτών.
Η σύγχρονη τεχνογνωσία σε συνδυασμό με την υψηλή κατάρτιση και τη χειρουργική μας εμπειρία συνοδοιπορούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα με κύριο γνώμονα τη διασφάλιση της υγείας ΟΛΩΝ. Και η υγεία όλων διασφαλίζεται από την άμεση αποκατάσταση των ορθοπεδικών βλαβών τηρώντας στο έπακρο άσηπτες χειρουργικές συνθήκες στο ιατρείο μας όπως και στις χειρουργικές αίθουσες. Η δίκη μας προτροπή ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ.
Ρήγας Σαντάς,
Ορθοπεδικός Χειρουργός,
Επιστημονικός Συνεργάτης ΒιοΚλινικής Αθηνών – Θεσσαλονίκης
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
Η ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (ASI)
9 Ιουλίου, 2024
Η πρόσθια προσπέλαση ASI χωρίς έλξη ,προσφέρει στον ασθενή με οστεοαρθρίτιδα μια ανώδυνη και αναίμακτη επέμβαση…
Το προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν και στα παιδιά
24 Ιανουαρίου, 2024
CrossFit, Αϊκίντο, Kickboxing, Padel, Hockey, Τένις και τόσα άλλα αθλήματα έχουν προστεθεί στις επιλογές των…
Η ρήξη του μηνίσκου του γόνατος
16 Μαΐου, 2022
Η ρήξη του μηνίσκου του γόνατος αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες πόνου στο γόνατο. Οι μηνίσκοι (ο έσω και ο έξω)…
Αθλητικές κακώσεις
12 Φεβρουαρίου, 2021
Η συμμετοχή του παγκόσμιου πληθυσμού σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες έχει αυξηθεί εντυπωσιακά τις τελευταίες…
Η ”πανδημία” των αθλητικών κακώσεων
17 Οκτωβρίου, 2020
Η συμμετοχή του παγκόσμιου πληθυσμού σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες έχει αυξηθεί εντυπωσιακά τις τελευταίες…
AMIS: Χειρουργική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας ισχίου
21 Αυγούστου, 2020
Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου είναι μια χρόνια νόσος στην οποία παρατηρείται προοδευτική……